
Geri Dönüşüm Nedir?
İhtiyaç fazlası veya kullanım dışı atık malzemelerin herhangi bir geri dönüşüm yöntemi kullanılarak hammadde olarak yeniden imalat ve üretim işleri için hazır hale getirilmesine geri dönüşüm denir. Atık olarak adlandırılan malzemelerin tekrar hammaddeye dönüştürülmesinin en önemli yararlarından birisi enerji tasarrufudur. Yapılan araştırmalara göre enerji metallerinin madenlerden çıkarılma işleminde kullanılan enerji miktarından onlarca kat daha fazlasıdır.
Örneğim: Geri dönüşümden elde edilecek 1 ton alüminyum için harcanan enerji miktarı, aynı alüminyumun madenden çıkarılması için harcanan enerji miktarının yalnızca %4’dür. Aynı örnek bakır için % 13, demir/çelik için % 19’dur. Özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ve çeşitli ekonomik sorunlarla karşı karşıya olan, doğal kaynaklarını uzun vadede ve maksimum bir şekilde kullanmak isteyen, atık israfına son verip, ekonomik değeri yüksek olan maddeleri tekrar kullanma yöntemlerini araştırması gerekmektedir.
Atıkların içerisindeki; Demir, Bakır, Alüminyum, Çinko, Sarı, Kalay, Kurşun, Prinç, Kablo, Krom, Nikel, Bronz, Elmas, Kâğıt ve plastik gibi atıklar çeşitli geri dönüşüm ve ayrıştırma yöntemleriyle işlemlerden geçirilerek yeni bir hammadde olarak değerlendirile bilmektedir. Bu maddelerin geri dönüştürülmesi ve tekrar kullanılması, ülkemizin doğal kaynaklarının tükenmesine önleyeceği gibi, ülke ihtiyaçlarını karşılamak için ithal edilen malzemelere döviz akışını azaltarak kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf edilecektir.
Geri dönüşümün en önemli özelliklerinden biriside; doğaya bırakılan atık miktarında önemli bir azalma meydana gelmesi ve dolayısıyla da çevre kirliliğinde büyük ölçüde bir azalma meydana getirilmesidir. Özellikle ülkemizde ev atıkları için bile yeterli alan bulunmazken, katı atıklarının bu şekilede işlenip yeniden kullanılması hem ekonomik hemde çevre büyük önem arzetmektedir.